Op pad met Sammy Jo

Van voetenwerk tot clinchen: Mijn eerste Muay Thai ervaring

Op dinsdag 5 november volgde ik mijn allereerste Muay Thai les bij het Martial Arts Center in Den Haag. Van 18.00 tot 19.00 uur kreeg ik een intensieve kennismaking met deze bijzondere vechtsport. Het was een leuke, uitdagende ervaring en vooral een flinke training. Benieuwd hoe de les verliep? Ik neem je graag mee in mijn eerste Muay Thai les!

Een warm begin met voetenwerk en jabs

De les begon met voetenwerk, een essentieel onderdeel van Muay Thai. Onze coach legde uit hoe belangrijk het is om het basis voetenwerk goed onder de knie te krijgen, zoals in- en uitstappen. Deze beweging helpt je om de juiste afstand tot je tegenstander te bewaren. Stap voor stap werkten we door de oefening heen en voegden we een jab toe, voor een beginner als ik was dit meteen een mooie oefening om ritme en techniek te combineren.

Na een paar sets van voetenwerk, gingen we verder met schaduwboksen. Onze coach leerde ons hoe we een lowkick konden checken, dit was natuurlijk niet nieuw voor mij, dit leer je ook in het kickboksen. De check volgde door een linker teep, sommige noemen dit ook wel een push kick of een front kick.  Deze beweging is een belangrijk onderdeel in Muay Thai, omdat je hiermee de afstand bewaakt en controle

 houdt. 

De eerste combinatie in de lucht

Vervolgens oefenden we de knie-techniek: een linker teep gevolgd door een rechter knie. Om deze techniek helemaal onder de knie te krijgen, deden we een specifieke oefening waarbij we op onze knieën zaten en bij elke tel omhoog moesten komen om een knie te geven, met de heup helemaal gestrekt. Dit was een pittige oefening, vooral voor het been die nog op de grond zat, ik had minder evenwicht doordat wij op onze knieën moesten zitten.

Toen de knieoefeningen er bij iedereen goed inzaten, bouwden we de techniek op tot een volledige combinatie. Dit hield in: linker check, linker teep, rechter knie en vervolgens wegdraaien. Schaduwboksen dus, maar wel met volledige focus. Bij Muay Thai draait alles om coördinatie, balans en timing. Toen we deze beweging goed konden uitvoeren, was het tijd om met een partner te oefenen.

Partnerwerk en clinchen: Een nieuwe uitdaging

Voor het partnerwerk werd ik gekoppeld aan een meisje dat iets jonger was en, net als ik, een beginner. We begonnen met clinchen, een techniek waarbij je jouw tegenstander vastpakt en probeert te domineren. Clinchen is een veelgebruikte techniek in Muay Thai en zie je veel terug tijdens wedstrijden en sparringsessies. Het doel is om controle te krijgen, maar het vraagt behoorlijk wat kracht en techniek om je partner goed vast te houden. (Een sterke nek is cruciaal.)

Mijn partner ging in de aanval en duwde mijn hoofd omlaag, terwijl ik juist omhoog wilde komen en naar de binnenkant probeerde te draaien. Na een paar pogingen kreeg ik het beter onder de knie. Deze oefening vraagt veel van je lichaam, je bent druk bezig om uit je partner zijn binnenkant te komen terwijl zij jou hoofd naar beneden probeert te duwen. Vervolgens oefenden we een sweep,  een techniek om je partner naar de grond te werken. Dit ging als volgt: je klemt een arm vast en probeert de andere arm een beetje omhoog te bregen, stapt met je rechterbeen uit en trapt met je linker been, het been van je partner weg. Dit voelde verrassend vloeiend en ik vond het leuk om te doen.

Daarna gingen we terug naar clinchen, maar voegden we knieën toe. Langzaam begon ik de spanning in mijn nek te voelen en ik wist dat de spierpijn de volgende dag niet te missen zou zijn. Maar dat hoorde erbij, Muay Thai daagt je op elke manier uit.

Sparren met focus en controle

Het laatste onderdeel van de les was sparren. Ik trok mijn handschoenen en scheenbeschermers aan en we gingen 5 rondes van 2 minuten sparren, dit keer in de Thaise vechthouding. In Muay Thai sta je namelijk anders dan in bijvoorbeeld kickboksen. De houding is meer rechtdoor en minder schuin en je handen zijn naar voren gericht, wat in het begin even wennen was. De focus tijdens het sparren lag op techniek en controle,  vooral als beginner is het belangrijk om te ontspannen en te focussen op goede uitvoering. Hard sparren komt later wanneer je ervaren bent.

Omdat mijn partner minderjarig was, heb ik niet op het hoofd gespart.  Tijdens het sparren kon ik  focussen op de technieken die ik eerder in de les had geleerd, zoals de teep, knie en voetenwerk. Het was een energieke sessie. Ik was moe maar voldaan.

Wat Ik Heb Geleerd van Mijn Eerste Muay Thai Les

Aan het einde van de les was ik uitgeput, maar ook ontzettend blij. Ik had veel geleerd, zowel over Muay Thai als over mijn eigen uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Muay Thai is een unieke sport waarin techniek, kracht en mentale focus samenkomen. Elke techniek vraagt oefening, maar stap voor stap voel ik me sterker en zelfverzekerder in deze sport.

Wat is de volgende vechtsport die ik ga proberen?

Na deze eerste les Muay Thai is mijn interesse in vechtsporten alleen maar groter geworden. Er is zoveel te ontdekken en te leren binnen verschillende stijlen. Ben jij ook benieuwd welke vechtsport ik hierna ga proberen? Blijf mijn blog volgen om mijn volgende avonturen te lezen!

Heb jij ooit overwogen om een vechtsport te proberen? Welke stijl lijkt jou het meest uitdagend en waarom?

Wil jij ook de kracht van Muay Thai ervaren? Ontdek alles wat je nodig hebt bij Fightstyle, jouw partner voor de beste vechtsportuitrusting. Van handschoenen tot enkelbeschermers, Fightstyle biedt alles wat je nodig hebt om je Muay Thai-reis te beginnen. Waar wacht je nog op? Ga naar de website en start jouw avontuur!

 

1 thoughts on “Van voetenwerk tot clinchen: Mijn eerste Muay Thai ervaring

  1. Denzell schreef:

    Hoihoi, wat vond je het leukste of meest uitdagende onderdeel van je eerste Muay Thai les, en zou je het nog een keer doen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *