Tips en tricks voor je uitrusting

Harde of zachte scheenbeschermers: Wat is de beste keuze voor jou?

Of je nu net begint met vechtsport of al jaren traint, scheenbeschermers zijn onmisbaar in je uitrusting. In vechtsporten zoals kickboksen, Muay Thai of MMA krijgen je schenen regelmatig klappen te verduren. Zonder de juiste bescherming kan dat leiden tot vervelende blessures, zoals kneuzingen of zelfs botbreuken. Je beschermt niet alleen jouw benen, maar ook die van je trainingspartner. Je wilt immers geen vrienden verliezen door een verkeerde trap te landen. Dus, als je je schenen (en je vriendschappen) wilt behouden, investeer dan in goede scheenbeschermers. Maar hoe weet je nou welke scheenbeschermers bij je passen?

Harde scheenbeschermers: Maximale bescherming voor intensieve vechtsporters

Harde scheenbeschermers bieden maximale bescherming tijdens intensieve trainingen en wedstrijden. Ze zijn gemaakt van stevige materialen zoals leer of kunstleer, waardoor je schenen optimaal beschermd zijn tegen harde trappen. Dit type scheenbeschermer is perfect voor vechters die regelmatig de ring betreden of intensief trainen. Je kunt de scheenbeschermers matchen met bijpassende bokshandschoenen of koop in één keer een heel setje.

Een groot voordeel van harde scheenbeschermers is dat je je vol vertrouwen kunt uitleven in de training. Je kunt met volle kracht trappen en je technieken verfijnen zonder bang te zijn voor blessures. Je schenen zijn veilig, en met een beetje geluk wordt je trap zelfs nog indrukwekkender! Aan de andere kant zijn deze beschermers vaak wat zwaarder en minder comfortabel, maar hé, wie mooi (en veilig) wil zijn, moet even door de zure appel heen bijten.

Zachte scheenbeschermers zijn gemaakt van flexibel en lichtgewicht materiaal, zoals schuim of EVA (ethyleenvinylacetaat).

Hoewel ze minder bescherming bieden dan harde beschermers, zijn ze wel comfortabeler en lichter. Dit maakt ze ideaal voor beginnende vechters of voor die lange trainingssessies waarin je liever niet het gevoel hebt alsof je met gewichten om je benen traint. Een ander pluspunt van zachte scheenbeschermers is dat ze meestal vriendelijker zijn voor je portemonnee. Maar let op, als je van plan bent om flink uit te halen tijdens het sparren, kunnen zachte beschermers tekortschieten. Dan loop je het risico dat je schenen niet genoeg beschermd zijn, en dat voelt allesbehalve zacht aan.

Welke scheenbeschermers zijn geschikt voor jou?

Bij het kiezen tussen harde en zachte scheenbeschermers is het belangrijk om te kijken naar je trainingsniveau en hoe hard je doorgaans trapt. Beginners die hun technieken nog onder de knie moeten krijgen, zullen veel baat hebben bij zachte scheenbeschermers. Ze bieden voldoende bescherming en zijn comfortabel.

Naarmate je beter wordt en de intensiteit van je trappen toeneemt, is het verstandig om over te stappen naar harde scheenbeschermers. Ze bieden de extra bescherming die je nodig hebt bij de grotere impact. En zeg nu zelf, je wilt toch niet die vechter zijn die altijd met blauwe schenen rondloopt?

Voor de ervaren vechters die regelmatig de ring betreden, zijn harde scheenbeschermers een must. Ze zorgen ervoor dat je blessures voorkomt en je trainingspartner heelhuids de sessie doorkomt. Harde beschermers kunnen in het begin wat ongemakkelijk aanvoelen, maar daar wen je snel genoeg aan. Bovendien, wat is een beetje ongemak als het je helpt om op je best te presteren?

Bescherm jezelf optimaal

De keuze tussen harde of zachte scheenbeschermers hangt af van de sport die je beoefent, je niveau en je trainingsdoelen. Als je net begint, zijn zachte scheenbeschermers vaak de beste keuze. Maar zodra je trappen wat krachtiger wordt, is het verstandig om over te stappen op harde scheenbeschermers. Dit is niet alleen veiliger voor jou, maar ook voor je trainingspartners.

Als je twijfelt, vraag dan je trainer om advies of ga naar de winkel om verschillende beschermers te passen. Voor ervaren vechters zijn harde scheenbeschermers meestal de beste optie, omdat ze de nodige bescherming bieden tijdens intensieve trainingen en wedstrijden. Het kan even wennen zijn, maar je zult merken dat je al snel geen training meer kunt voorstellen.

Tips voor het kiezen van de juiste scheenbeschermers 

Bij het kiezen van scheenbeschermers voor vechtsport zijn er enkele factoren om rekening mee te houden:

  • Pasvorm: Scheenbeschermers moeten goed aansluiten op je benen zonder te verschuiven tijdens het trainen. Verstelbaarheid en stevige klittenbandsluitingen zijn hierbij cruciaal.
  • Materiaal: Kies het materiaal dat het beste bij je past. Harde materialen bieden meer bescherming, terwijl zachtere materialen meer comfort en flexibiliteit bieden.
  • Gewicht: Lichte scheenbeschermers zijn comfortabeler voor lange trainingssessies, terwijl zwaardere beschermers meer impact kunnen absorberen.
  • Prijs: Investeer in kwaliteit, maar houd rekening met je budget. Duurdere scheenbeschermers gaan vaak langer mee en bieden betere bescherming.

Hoe weet je welke maat je nodig hebt? Meet je scheenbeen op, van de bovenkant van je enkel tot aan je knieholte. Bij elk merk scheenbeschermers staan maattabellen, neem daar een kijkje om de juiste maat te vinden. Mocht je tijdens je training een blessure oplopen, dan is de Phyto Performance Cryos Cold Spray handig om in je tas te houden. Dit helpt vaak tegen zwellingen en het helpt kortdurig tegen pijn.  

Kies de scheenbeschermers die bij je passen

Ben je klaar om de schenen (en die van je trainingspartners) te beschermen?  Wacht dan niet langer en kies de scheenbeschermers die bij jou passen. Ontdek ons brede assortiment aan scheenbeschermers, geschikt voor zowel beginners als ervaren vechters. Klik hier om de perfecte bescherming te vinden en je training naar een hoger niveau te tillen.

1 thoughts on “Harde of zachte scheenbeschermers: Wat is de beste keuze voor jou?

  1. sammyjo schreef:

    Hi Edwin, zachte scheenbeschermers zullen sneller comfortabel aanvoelen maar ze hebben minder padding die je beschermt. Harde scheenbeschermers daarin tegen zullen eerst wat minder prettig aanvoelen maar je moet er nog aan wennen. Dat gebeurd meestal wel snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *